De informatie op deze pagina is bestemd voor de collega’s van de basisscholen.
Aanmeldingsroute
Via de basisscholen krijgen de leerlingen uit groep 8 eind november een informatiepakket over de aanmelding op onze school. Wij waarderen het dat u als school dit pakket uitdeelt.
Digitaal overdrachtsdossier
Van de aangemelde leerlingen ontvangen wij van u het digitale overdrachtsdossier (ParnasSys-informatie) via OSO (Overstapservice Onderwijs). Naast de reguliere informatie ontvangen wij ook graag via OSO de grafiek prognoses vo uit het leerlingvolgsysteem. Het basisschooladvies is voor ons belangrijke informatie uit het digitale dossier.
Warme overdracht
Nadat ouders hun kind hebben aangemeld, wordt het kind in een brugklas geplaats. Omdat wij waarde hechten aan een goede brugklasplaatsing, plannen wij in de maanden maart, april en mei warme-overdrachtsgesprekken met u. We bespreken onder andere de brugklasplaatsing en de ondersteuningsinformatie/interventieadviezen van alle leerlingen die aangemeld zijn. Onze school neemt het initiatief voor het plannen van de warme-overdrachtsgesprekken. De teamleider en/of leerlingbegeleider is vanuit onze school aanwezig bij deze gesprekken.
Cito-eindscores
Eind mei ontvangen wij van u via OSO de Cito-eindscores van alle aangemelde leerlingen (inclusief de herziene basisschooladviezen).
Informatie- en kennisuitwisseling
Jaarlijks ontvangt u van ons de rendementsgegevens van uw oud-leerlingen (leerjaar 2 en leerjaar 3). Ook sturen wij u informatie toe over data die van belang zijn in de aanmeldprocedure. Alle benodigde informatie staat vanaf de herfstvakantie op deze site.
Elke locatie heeft een eigen PoVo-platform. In dit platform wordt kennis uitgewisseld over relevante PoVo-thema’s. Waar nodig en gewenst, willen we samen met de basisscholen de komende jaren werken aan een nog betere overgang van basis- naar voortgezet onderwijs. Bespreekthema’s op dit moment zijn het vak Engels en de executieve functies.
Advies- en plaatsingsbeleid brugklassen
Wij hanteren de wettelijke richtlijnen voor het plaatsingsadvies (inclusief het herziene advies). We nemen dan ook het advies van de basisschool over en plaatsen de leerling op het betreffende niveau. De wet geeft ruimte om een leerling op een hoger niveau te plaatsen; het is aan de school voor voortgezet onderwijs om dit te bepalen. De praktijk leert tot nu toe dat we dit op de Jacobus Fruytier scholengemeenschap niet doen. Onze intentie is om uw advies over te nemen, omdat dit is gebaseerd op de meerjarige ontwikkeling van de leerling, zoals die zichtbaar wordt in uw leerlingvolgsysteem, met daarbij de sociaal-emotionele context van het kind.
Enkelvoudig of meervoudig advies
Onze school heeft de voorkeur voor enkelvoudige adviezen. We hechten waarde aan uw advies en we denken dat u veelal wel in staat bent om een enkelvoudig advies te geven. Bij een deel van de leerlingen zal een enkelvoudig advies lastiger te bepalen zijn. Wij hechten er hoe dan ook waarde aan dat u òf een enkelvoudig òf een meervoudig basisschooladvies geeft, op basis van wie een leerling is en wat hij of zij kan.
Engels en executieve functies
We zien de laatste jaren dat de afstroom op de havo en het vwo relatief het grootst is. Dit komt onder andere doordat Engels een struikelblok is en de executieve functies niet voldoende zijn (het leren-leren en de motivatie). We vragen u daarom nadrukkelijk om naast de vier domeinen (begrijpend lezen, rekenen/wiskunde, spelling en technisch lezen) ook de domeinen Engels en executieve functies mee te laten wegen in de advisering. Verder blijft de sociaal-emotionele ontwikkeling van een leerling een belangrijk aspect in de advisering.
Brugklassen
Met ingang van het schooljaar 2020/2021 werken we met brugklassen in klas 1 en 2. Een brugklas is een klas waarin leerlingen met een verschillend niveau zitten. We kennen de volgende brugklassen:
- lwoo/bl
- lwoo/bl/kl
- bl/kl
- kl/tl
- tl/havo
- havo/vwo.
De leerlingen krijgen les op het hoogste niveau. Dus een brugklas havo/vwo krijgt les op vwo-niveau en een brugklas tl/havo op havoniveau. De leerling krijgt zo een goede kans om te laten zien wat zijn of haar capaciteiten zijn. Afhankelijk van de definitieve aanmelding maken we keuzes voor de brugklasindeling.
In de warme-overdrachtsgesprekken (medio maart, april, mei) zullen we u per leerling gericht advies vragen over de plaatsing in een brugklas (1e en 2e voorkeur). Dus stel dat een leerling een enkelvoudig tl-advies heeft gekregen, dan zullen we aan u vragen of u voorkeur heeft voor plaatsing in een kl/tl-brugklas of in een tl/havo-brugklas.
Extra ondersteuning door ambulante begeleider of schakelklas
Leerlingen van vmbo, havo en vwo met bepaalde gedrags- en leerproblematiek (bijvoorbeeld ADHD of PDD-NOS), kunnen op onze school extra ondersteuning krijgen. Vaak zal het gaan om een arrangement voor de schakelklas of ambulante begeleiding. Deze worden ingezet naast de reguliere basiszorg (o.a. mentoraat, leerlingbegeleiding, rt, sova).
Op tijd bespreken
Op tijd deze ondersteuning met ons bespreken is in het belang van de leerling. Verwacht u als de basisschoolleerkracht dat een leerling hiervoor in aanmerking komt, wilt u dit dan bespreken met de ouder(s) van de betreffende leerling? In samenspraak met de ouder(s) kunt u contact opnemen met mevrouw Mulder (CrM@jfsg.nl of 055-5262304). Zij kan u de juiste informatie geven en een intakegesprek inplannen. Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met mevrouw G.G.A. Dorst-Koeman, do@jfsg.nl.
Wanneer de planning van de intakegesprekken voor 2020-2021 bekend is, vermelden we het hier.
Leerlingondersteuning (lwoo) en praktijkonderwijs (pro)
Bij de aanmelding van lwoo-leerlingen spelen de leerachterstanden, de intelligentie en/of het sociaal-emotioneel functioneren een rol. Lwoo-leerlingen zijn vaak leerlingen die op de basisschool een constante score op niveau D en E laten zien. Meestal zijn deze leerlingen aan het einde van groep 7 al goed in beeld. In het handboek hieronder vindt u een uitgebreide lijst met mogelijke leerlingkenmerken.
Aanmelden
Het is van belang de bl-, lwoo- en pro-leerlingen aan te melden tussen begin november en half februari. Het meten van de schoolvorderingen is aan te bevelen in de maanden december en januari. Voor een lwoo-aanmelding moet u als basisschool het digitale onderwijskundig rapport (OKR) invullen. Hieronder ziet u een aantal documenten die betrekking hebben op de aanmelding en de wettelijke regelgeving.
- Handboek aanmelding lwoo en pro
(inclusief informatie regeling screeningsinformatie lwoo en pro (Staatscourant)) - OKR 2021-2022
- OKR digitaal invulbaar 2021-2022
- Testdata Drempeltest en NIO 2021-2022
Meer informatie
Voor vragen of meer informatie kunt u mailen naar mevrouw Mulder (CrM@jfsg.nl of 055-5262304). Voor specifieke locatiegebonden vragen over lwoo en pro kunt u contact opnemen met:
- Apeldoorn
– Pro – de heer H. Jongsma, Jma@jfsg.nl, 055 – 52 62 300
– Lwoo – dhr. J. Post (PtJ@jfsg.nl), 055 – 52 62 300 - Rijssen – lwoo – de heer H.K. van Reenen, Rnn@jfsg.nl, 0548 – 54 22 05
- Uddel – lwoo – de heer M. de Olde, Old@jfsg.nl, 0577 – 40 19 27
Cluster 4-onderwijs
Het cluster 4-onderwijs is voor leerlingen die een speciale vorm van onderwijs nodig hebben. Vaak gaat het om leerlingen met een gedragsstoornis of psychiatrische problemen. Van pro tot vwo: cluster 4-onderwijs is op alle niveaus mogelijk. De Obadjaschool uit Zwolle biedt dit onderwijs aan op onze school.
Toelaatbaarheidsverklaring en aanmelding
Voor het cluster 4-onderwijs is een toelaatbaarheidsverklaring gedragsproblematiek (TLV GP) of een toelaatbaarheidsverklaring voortgezet speciaal onderwijs (TL VSO) nodig. Deze wordt aangevraagd bij het Reformatorische Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs.
Met een toelaatbaarheidsverklaring kunnen ouders hun kind aanmelden. Wij volgen dan een schoolinterne procedure. Deze bestaat uit weging van het schooldossier (inclusief een intakegesprek) en toetsing aan onze toelatingseisen wat betreft de identiteit.
Meer informatie
Voor informatie over de procedure en de documenten die nodig zijn, kunt u terecht bij mevrouw Mulder (CrM@jfsg.nl of 055-5262304). Voor specifieke inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met de teamleider, de heer D.J. van den Belt (Bte@jfsg.nl of 055 – 52 62 300).
Tweetalig onderwijs (tto)
In het vwo bieden we een Engelstalige opleiding aan van zes jaar. In het tto is bij veel vakken Engels de voertaal. Onze vestiging Apeldoorn is officieel gecertificeerd als senior tto-school. Het tto kent de volgende toelatingscriteria:
- De leerling heeft een eenduidig vwo-advies van de basisschool, ondersteund door een integraal positief meerjarig ParnasSys-beeld. De regel dat de Cito-score minimaal 545 moet zijn, is vervallen sinds de Cito naar het einde van het jaar is verplaatst. De Cito-score vormt achteraf nog wel een goede indicatie of u goed zat met uw inschatting.
- De leerling heeft goede communicatieve vaardigheden (onder andere presentatievaardigheid, spreekvaardigheid en interculturele adaptiviteit/interesse). Vanwege dit criterium adviseert de landelijke tto-groep om tto niet te gemakkelijk als ‘oplossing’ aan te bieden bij hoogbegaafdheid.
- Een positief taalgevoel en een goede Engelse basisvorming op de basisschool zijn een pré (wanneer er geselecteerd moet worden), maar in principe niet noodzakelijk.
De keuze voor tto kunnen ouders vermelden op het aanmeldingsformulier. Vooraf wordt er een intakegesprek gehouden met de leerling. Voor vragen over een tto-aanmelding kunt u terecht bij de teamleider, dhr. H. van Sorge (srg@jfsg.nl of 055 52 62 300).
Indicatie advisering per niveau
Leerlingkenmerken per niveau
Per onderwijssoort heeft onze school een aantal leerlingkenmerken geformuleerd. Mogelijk kunnen deze u helpen bij het formuleren van een advies.
- Leerlingkenmerken cluster 4
- Leerlingkenmerken basisberoepsgerichte leerweg met evt. leerwegondersteuning (lwoo)
- Leerlingkenmerken kaderberoepsgerichte leerweg
- Leerlingkenmerken gemengde en theoretische leerweg
- Leerlingkenmerken havo
- Leerling kenmerken vwo/tto
Indicatie LVS per niveau (hulpinstrument voor de basisschool)
De meeste basisscholen gebruiken het vaardigheidsniveau om te bepalen op welk niveau een leerling het beste geplaatst kan worden in het vervolgonderwijs. Daarbij kunnen de leerlingkenmerken per niveau helpend zijn in de onderbouwing. Deze informatie mag niet gebruikt worden als bindend voor de niveau-advisering. Dan zou de informatie in de plaats komen van de verplaatste eindtoets. De informatie kan wel ter ondersteuning voor minder ervaren groepsleerkrachten dienen of ter onderbouwing richting ouders worden gebruikt.