Vanaf volgend jaar gaat uw (pleeg)kind naar het voorgezet onderwijs. Een spannende periode voor hem of haar, maar wellicht ook voor u! Om kennis te maken met onze school, heten we jullie van harte welkom tijdens onze open dag. Heeft u de keuze voor onze school gemaakt? Meld u zoon of dochter dan uiterlijk 3 maart 2023 aan.
Vorming, ontwikkeling, kwaliteit en betrokkenheid. Daar draait ons onderwijs om.
Vorming, ontwikkeling, kwaliteit en betrokkenheid. Daar draait ons onderwijs om. Dat is dan ook merkbaar in de praktijk van alledag. Bijvoorbeeld in onze mentoraatslessen, projecten over actuele thema’s, en excursies en uitwisselingen in binnen- en buitenland. Ook bieden we nieuwe en inspirerende vormen van onderwijs, zoals 20-80 learning, werken we aan talentontwikkeling en is er een cursusaanbod voor collega’s. Op de Fruytier zijn we namelijk allemaal in ontwikkeling.
Kom kijken op onze school
Op zaterdagochtend 12 november van 10.00 – 12.30 uur is er een open ochtend op onze drie locaties. We nodigen u uit om samen met uw zoon of dochter kennis te maken met onze school, de docenten en medeleerlingen. Volg de routekaart, bezoek leuke lessen en geniet in de aula van muziek, spelletjes, eten en drinken. Kom gerust langs, er is een vrije inloop.
Op dinsdagavond 17 januari vanaf 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) bent u als ouder/verzorger van harte welkom op de voorlichtingsavond op één van onze drie locaties. Wij bieden u diverse informatieve workshops aan over leerlingenzorg, de onderwijssoorten, mentoraat, schakelklas, cambridge English, leren plannen en christelijke psychologie. U bent van harte welkom!
Op vrijdagmiddag 20 januari openen wij om 13.00 – 15.00 uur de deuren van onze drie locaties voor onze toekomstige leerlingen. Tijdens deze middag volgen ze samen een theorie- en een praktijkles. Uw (pleeg)kind is van harte welkom, aanmelden is niet nodig.
Aanmelden leerling
Wat fijn dat u uw (pleeg)kind aanmeldt op onze school! Bedankt voor het vertrouwen in ons. We willen uw zoon/dochter het onderwijs geven dat bij hem/haar past. Kwaliteit en persoonlijke aandacht staan daarbij hoog in het vaandel.
Meld uw (pleeg)kind uiterlijk 3 maart 2023 aan via het aanmeldformulier. Heeft u hier vragen over? Neem gerust contact op met Trk@jfsg.nl.
Onderwijsaanbod
Onze school staat erom bekend dat we oog hebben voor onze leerlingen. We willen het onderwijs geven dat bij de leerlingen en bij hun toekomst past. Dit ziet u terug in ons onderwijsaanbod.
Brugklassen vmbo, havo en vwo
In de onderbouw komt uw kind in een brugklas. Dit is een klas waarin leerlingen zitten met een verschillend niveau. We kennen de volgende brugklassen: bl, bl/kl, bl/kl, kl/tl, tl/havo en havo/vwo. De leerlingen krijgen les op het hoogste niveau. Dus een brugklas havo/vwo krijgt les op vwo-niveau en een brugklas tl/havo op havoniveau. Uw kind krijgt zo een goede kans om te laten zien wat zijn of haar capaciteiten zijn. De basisschool geeft een enkelvoudig advies of eventueel een dubbeladvies. Wij plaatsen uw kind conform dit advies in een brugklas.
Informatiepakket
De basisscholen ontvangen van ons informatiepakketten voor onze toekomstige leerlingen. Heeft u dit pakket eind december nog niet, dan kunt u het opvragen bij onze leerlingenadministratie (la@jfsg.nl). Dit pakket geeft u informatie over hoe u uw kind kunt aanmelden op onze school.
Extra ondersteuning door ambulante begeleiding of schakelklas
Leerlingen van vmbo, havo en vwo met bepaalde gedrags- en leerproblematiek (bijvoorbeeld ADHD of PDD-NOS) kunnen op onze school extra ondersteuning krijgen. Vaak zal het gaan om een arrangement voor de schakelklas (klas waarin extra ondersteuning wordt aangeboden) of ambulante begeleiding. Deze worden ingezet naast de reguliere basiszorg (o.a. mentoraat, leerlingbegeleiding, rt, sova).
Bespreek het vroegtijdig
Krijgt uw kind op dit moment extra ondersteuning op de basisschool? Of verwachten u en de basisschool dat uw kind straks op onze school extra ondersteuning nodig heeft? Bespreekt u dit dan vroegtijdig met onze school. Dit is in het belang van uw kind.
Wij verzoeken u contact op te nemen met mevrouw A. Polinder- van Moort (info-clz@jfsg.nl of 055-5262304). Zij kan u de juiste informatie geven en een intakegesprek inplannen met onze commissie leerlingenzorg (CLZ). In dit intakegesprek wordt besproken wat uw kind nodig heeft en hoe de extra ondersteuning eruit kan zien. De ambulant begeleider of de begeleider in de schakelklas stelt vervolgens samen met u, uw kind, de mentor en het team het begeleidingsplan op. Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met mevrouw G.G.A. Dorst-Koeman, do@jfsg.nl.
De planning van de intakegesprekken is:
Apeldoorn
17 november 2022, 5 december 2022 (middag), 17 januari 2023, 14 februari 2023 (middag), 7 maart 2023, 20 maart 2023, 3 april 2023 (middag) en 14 april (middag).
Rijssen
22 november 2022 (middag), 13 december 2022 (middag), 19 januari 2023, 7 februari 2023 (middag), 23 februari 2023, 21 maart 2023 (middag), 6 april 2023 en 18 april 2023 (middag).
Uddel
18 november 2022, 9 december 2022, 20 januari 2023, 3 februari 2023, 10 maart 2023 en 31 maart 2023.
Basisberoepsgerichte leerweg (bl) en leerwegondersteuning (lwo)
Basisberoepsgerichte leerweg (bl) en leerwegondersteuning (lwo)
Op onze school hebben we in het vmbo een basisberoepsgerichte leerweg (bl) Deze onderwijsrichting is bestemd voor leerlingen die uiteindelijk een praktijke-en beroepsgerichte leerroute volgen. Qua belasting is deze leerweg minder zwaar dan de kaderberoepsgerichte leerweg (kl). De leerlingen doen examen in vier algemene vakken en een beroepsgericht vak. Het examenprogramma voor deze leerweg is minder uitgebreid dan die van de andere leerwegen binnen het vmbo en dus ook minder zwaar.
Binnen deze richting is leerwegondersteuning (lwo) mogelijk. Voor lwo hoeft geen aparte beschikking aangevraagd te worden, zoals dat voorheen het geval was. (Het oude lwoo dus.)
Verschillen pro-bl-lwo
Om goed het onderscheid te kunnen maken tussen pro, bl en lwo is er voor u de volgende kijkwijzer.
Aanmelden bl met lwo
Om te kunnen aanmelden voor een basisberoepsgerichte leerweg (bl) met leerwegondersteuning (lwo) is er naast de gebruikelijke aanmelding met OSO-documenten een apart formulier nodig.
Het is van belang leerlingen aan te melden voor 1 maart 2023. Het meten van de schoolvorderingen is aan te bevelen in de maanden december en januari. Hieronder ziet u een document dat betrekking heeft op de aanmelding en de wettelijke regelgeving.
Meer informatie
- Apeldoorn
– bl (lwo) – dhr. J.H. Post, PtJ@jfsg.nl), 055 – 52 62 300 - Rijssen
– bl (lwo) – mevr. C.J. Dannenberg, DnC@jfsg.nl, 0548 – 54 22 05 - Uddel
– bl (lwo) – dhr. M. de Olde, Old@jfsg.nl, 0577 – 40 19 27
Cluster 4-onderwijs
Het cluster 4-onderwijs is voor leerlingen die een speciale vorm van onderwijs nodig hebben. Vaak is dit vanwege een gedragsstoornis of psychiatrische problemen. De Obadjaschool uit Zwolle biedt dit onderwijs aan op onze school. Van pro tot vwo: cluster 4-onderwijs is op alle niveaus mogelijk.
Toelaatbaarheidsverklaring en aanmelding
Voor cluster 4-onderwijs heeft uw kind een toelaatbaarheidsverklaring gedragsproblematiek (TLV GP) of een toelaatbaarheidsverklaring voortgezet speciaal onderwijs (TLV VSO) nodig. Deze wordt aangevraagd bij het Reformatorisch Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs.
Met een toelaatbaarheidsverklaring kunt u uw kind op onze school aanmelden. Bij aanmelding wordt een schoolinterne procedure gevolgd. Deze bestaat uit weging van het schooldossier (inclusief een intakegesprek) en toetsing aan de toelatingseisen wat betreft de identiteit.
Meer informatie
Voor informatie over de procedure en de documenten die nodig zijn, kunt u terecht bij mevrouw A. Polinder-van Moort (info-clz@jfsg.nl of 055-5262304). Voor specifieke inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met de teamleider, de heer D.J. van den Belt (bte@jfsg.nl of 055 – 52 62 300).
Tweetalig onderwijs (tto)
In de havo en vwo bieden we een Engelstalige opleiding aan gedurende de schoolperiode. In het tto is bij veel vakken Engels de voertaal. Onze vestiging Apeldoorn is officieel gecertificeerd als senior tto-school.
Het tto kent de volgende toelatingscriteria:
- Uw kind heeft een eenduidig havo- of vwo-advies van de basisschool. (De regel dat de Cito-score minimaal 545 moet zijn, is vervallen sinds de Cito naar het einde van het schooljaar is verplaatst. De Cito-score is achteraf nog wel een goede aanwijzing of de basisschool goed zat met haar inschatting.)
- Uw kind heeft goede communicatieve vaardigheden (onder andere presentatievaardigheid, spreekvaardigheid en interculturele interesse).
- Een positief taalgevoel en een goede Engelse basisvorming op de basisschool zijn een pré (wanneer er geselecteerd moet worden), maar in principe niet noodzakelijk.
Intakegesprek
Uw keuze voor tto kunt u vermelden op het aanmeldingsformulier. Voor plaatsing houden we een intakegesprek met uw kind.
Meer informatie
Voor vragen over een tto-aanmelding kunt u terecht bij de coördinator, dhr. H. Westerink (we@jfsg.nl of 055 52 62 300).
Leerlingen groep 7
Als uw kind een keer is blijven zitten, kan het mogelijk al na groep 7 naar het voortgezet onderwijs. Een overstap vanuit groep 7 is alleen mogelijk als een leerling een extra jaar in groep 3 t/m 7 heeft gezeten. In de praktijk komen hier alleen leerlingen voor in aanmerking die naar vmbo-bl-lwoo gaan. Wil uw kind vanaf groep 7 naar onze school, dan kunt u contact opnemen met mevrouw A. Polinder-van Moort (info-clz@jfsg.nl of 055-5262304). Voor specifieke inhoudelijke vragen kunt u contact zoeken met:
- Apeldoorn
– Pro – de heer H. Jongsma, Jma@jfsg.nl, 055 – 52 62 300
– Lwoo – de heer J. Post, PtJ@jfsg.nl, 055 – 52 62 300 - Rijssen – lwoo – mevrouw C.J. Dannenberg, DnC@jfsg.nl, 0548 – 54 22 05
- Uddel – lwoo – de heer M. de Olde, Old@jfsg.nl, 0577 – 40 19 27
Hogere leerjaren
Wilt u uw kind aan het begin van het komende cursusjaar of tussentijds in klas 2 of hoger laten instromen? Vraag dan ons informatiepakket op bij de leerlingenadministratie (la@jfsg.nl of 055 – 52 62 300). Heeft u specifieke inhoudelijke vragen, dan kunt u contact opnemen met mevrouw Bosman (Trk@jfsg.nl of 055-5262300).