Op de Fruytier kun je alle vormen binnen het vmbo volgen. Dat betekent dat je les kunt krijgen op de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg, de gemengde en de theoretische leerweg. In Rijssen kun je examen doen voor de gemengde en theoretische leerweg. Ga jij naar de basis- of de kaderberoepsgerichte leerweg, dan volg je de eerste twee jaar van deze opleiding in Rijssen. Voor leerjaar drie en vier ga je naar Apeldoorn.
Vmbo leerwegondersteunend onderwijs, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg
Voor wie is deze opleiding?
Voor leerlingen die graag willen leren door te doen. Als je goed meedoet in de les, actief bij de opdrachten betrokken bent en je huiswerk netjes bijhoudt, komt het helemaal goed. In het vmbo klas 1 en 2 moet je het gewoon doen! Daar houden we rekening mee bij de lessen die je krijgt. Je krijgt veel doe-opdrachten om zelfstandig of samen te maken. De kaderberoepsgerichte leerweg (kl) is een niveau hoger dan de basisberoepsgerichte leerweg (bl), dat is het grootste verschil tussen deze twee opleidingen.
Wat doe je in de onderbouw?
We besteden veel tijd aan jouw persoonlijke ontwikkeling, omdat we het belangrijk vinden dat je goede keuzes kunt maken voor nu en voor de toekomst. Uiteraard krijg je ook een aantal ‘gewone’ vakken, zoals bijvoorbeeld: Nederlands, Engels en geschiedenis. Daarnaast besteden we veel tijd aan loopbaanoriëntatie. Het woord zegt het al: je maakt kennis met allerlei beroepen. In klas 2 kies je het beroepsgerichte profiel dat het beste bij jou past. Dat kan zijn: bouwen, wonen & interieur, economie & ondernemen, produceren, installeren & energie of zorg & welzijn.
Hoe ziet de bovenbouw eruit?
In Rijssen bieden we de basisberoepsgerichte en de kaderberoepsgerichte opleiding alleen aan in klas 1 en 2. Klas 3 en 4 volg je op onze vestiging in Apeldoorn. Het belangrijkste wat je al moet weten, is dat je in de bovenbouw bijna de helft van de week bezig bent met het programma van het beroepsgerichte profiel dat je gekozen hebt in klas 2.
Wie helpen jou?
Jouw mentor is het eerste aanspreekpunt. Hij is ook jouw coach die met jou naar je cijfers kijkt en met jou praat over hoe je het op school vindt. We willen niet dat onze leerlingen gepest worden of zich niet prettig voelen op onze school, daarom vinden we het belangrijk dat je elke week een mentoruur hebt. Tijdens de mentorlessen denken we na over hoe je met elkaar omgaat en ontdek je hoe jij het beste kunt leren. In klas 2 kies je een beroepsgericht profiel. Onze loopbaanbegeleider helpt jou om een goede keuze te maken.
Wat kun je uiteindelijk met je diploma?
Met een vmbo-diploma mag je naar het mbo. Leerlingen die op de basisberoepsgerichte leerweg examen gedaan hebben, kunnen een opleiding op niveau 1 en 2 op het mbo volgen. Leerlingen die een kaderberoepsgerichte leerweg afgerond hebben, mogen ook een opleiding op niveau 3 en 4 volgen.
Aan wie kan ik een vraag stellen over dit niveau?
Je vraag mag je mailen naar mevrouw Dannenberg (DnC@jfsg.nl).
Vmbo gemengde en theoretische leerweg
Voor wie?
Wil je graag dingen weten maar ook met je handen bezig zijn? Dan is deze opleiding een goede keus voor jou. Op het vmbo gl/tl krijg je lessen over de theorie en de praktijk. Weten en doen, daar draait het om. Na je diploma wil je graag naar het mbo niveau 3 of 4. Een andere mogelijkheid is om na je vmbo gl/tl op de Fruytier te blijven en verder te gaan met havo.
Wat doe je in de onderbouw bij gl/tl?
In de onderbouw krijg je veel verschillende vakken. Denk aan de talen zoals Nederlands, Engels en Duits maar ook aan de vakken zoals wiskunde en economie. We vinden het ook belangrijk dat je dingen doet, dat gebeurt bij de praktijkvakken zoals handvaardigheid en techniek. En uiteraard krijg je bewegingsonderwijs in onze mooie, grote gymzalen.
Wij vinden het belangrijk dat je niet alleen van alles leert over allerlei vakken, maar dat je ook jezelf leert kennen. Jouw mentor denkt met jou na over identiteit, waar je goed in bent en waar je graag aan wilt werken. Weet je al wat je wilt worden? Dat is handig! Maar de meeste leerlingen weten dat nog niet in klas 1 en 2, daarom krijg je ook het vak beroepenoriëntatie. Het woord zegt het al: je gaat ontdekken welke beroepen er zijn en welke er bij jou passen.
Wat doe je in de bovenbouw bij gl/tl?
Je kiest nu in welke vakken je examen wilt doen, en dan is het natuurlijk heel belangrijk dat je die vakken kiest die je nodig hebt voor je vervolgopleiding. Daarom is het handig dat je in de onderbouw al nagedacht hebt, welk beroep bij jou past. Dan weet je ook welk profiel je het beste kunt kiezen.
In de bovenbouw kun je kiezen uit een gl-stream en een tl-stream.
- Als gl-leerling volg je 5 theorievakken en het vak Dienstverlening & Producten (D&P).
- Als tl-leerling volg je 6 theorievakken.
- Als je als tl-leerling ook nog D&P wilt volgen, ben je een tl-plus-leerling.
Of je nu een gl-leerling bent, een tl-leerling of een tl-plus-leerling: je kunt hoe dan ook instromen in niveau 4 van het mbo of opstromen naar 4 havo.
Naast de vakken die bij het gekozen profiel horen, krijg je ook nog een aantal vakken die je in de onderbouw ook kreeg, zoals Nederlands en Engels. Daarnaast zijn er twee nieuwe vakken: maatschappijkunde en ckv. Ckv heeft vooral te maken met kunst.
We blijven natuurlijk ook met je nadenken over je vervolgopleiding, want die komt nu wel dichtbij. We willen dat je een opleiding op onze school volgt die bij jou past, maar we willen ook dat je een goede keuze maakt voor de toekomst. Kiezen kan heel lastig zijn, daarom werken we daar vier jaar samen aan met je mentorcoach en loopbaanbegeleider, zodat jij goede keuzes voor (en in) de toekomst kunt maken. Groeien naar de toekomst dus.
Wie helpen jou?
Je hebt op onze school een mentorcoach. Hij of zij denkt met jou na over het leren, het leven en over kiezen. Belangrijke onderwerpen voor nu en voor later. Ook de decaan of loopbaanbegeleider helpt jou om een opleiding te kiezen die bij jou past. Daarnaast heb je ook vakdocenten die je helpen om je examen te halen. We werken graag samen op de Fruytier.
Aan wie kan ik hierover een vraag stellen?
Stuur een mailtje aan meneer Kleppe (Kpe@jfsg.nl). Hij is teamleider van het vmbo gl/tl en hij kan je vast een antwoord geven op de vraag die je wilt stellen.