Op de Fruytier kun je alle vormen binnen het vmbo volgen. Dat betekent dat je les kunt krijgen op de basisberoepsgerichte leerweg, de kaderberoepsgerichte leerweg, de gemengde leerweg en de theoretische leerweg.
Vmbo leerwegondersteunend onderwijs, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg
Wat doe je in de onderbouw?
We besteden veel tijd aan persoonlijke vorming en jouw ontwikkeling, omdat we het belangrijk vinden dat je goede keuzes kunt maken nu en in de toekomst. Uiteraard krijg je ook een aantal ‘gewone’ vakken zoals Nederlands, Engels en geschiedenis. Daarnaast besteden we veel tijd aan loopbaanoriëntatie. Het woord zegt het al: je maakt kennis met allerlei beroepen. In klas 2 kies je het beroepsgerichte profiel dat het beste bij jou past. Dat kan zijn: bouwen, wonen & interieur, economie & ondernemen, produceren, installeren & energie of zorg & welzijn.
Wat doe je in de bovenbouw?
Je bent bijna de helft van de week bezig met het programma van het beroepsgerichte profiel dat je gekozen hebt. Lekker praktisch dus. Het aantal algemene vakken dat je krijgt is dus beperkt. Jij werkt graag met je handen dus dan vinden we het belangrijk dat je dat ook veel doet bij de opleiding die je volgt. Projecten en stages helpen jou om te ontdekken of het beroep dat je in gedachten hebt ook echt bij past.
Wie helpen jou?
Jouw mentor is het eerste aanspreekpunt. Hij is ook jouw coach die met jou naar je cijfers kijkt en met jou praat over hoe je het op school vindt. We willen niet dat onze leerlingen gepest worden of zich niet prettig voelen op onze school, daarom vinden we het belangrijk dat je elke week meerdere mentoruren hebt. Tijdens de mentorlessen denken we bijvoorbeeld na over hoe je je Bijbel leest, hoe je met elkaar omgaat en ontdek je hoe jij het beste kunt leren. In klas 2 kies je een beroepsgericht profiel. Ook bij deze keuze wordt je geholpen door je mentor, een loopbaanbegeleider of de decaan. We helpen elkaar graag op de Fruytier!
Wat kun je met je diploma?
Nu kun je naar het mbo. Leerlingen die op de basisberoepsgerichte leerweg examen gedaan hebben, kunnen een opleiding op niveau 2 op het mbo volgen. Leerlingen die een kaderberoepsgerichte leerweg afgerond hebben, mogen ook een opleiding op niveau 3 en 4 volgen.
Aan wie kan ik een vraag stellen over dit niveau?
Je vraag over de onderbouw mag je mailen naar meneer Post (ptj@jfsg.nl)? Heb je een vraag over de bovenbouw? Dan mag je mailen naar meneer Huttenga (hga@jfsg.nl).
Entree-opleiding
Als je 16 jaar bent en je volgt praktijkonderwijs, leerweg ondersteunend onderwijs of de basisberoepsgerichte leerweg, maar je kunt niet via een reguliere route het vmbo-diploma halen, dan biedt onze school in Apeldoorn een entree-opleiding. Jij hebt dan de keuze uit de volgende uitstroomprofielen: assistent logistiek, assistent dienstverlening & zorg, assistent bouwen, wonen & onderhoud, assistent procestechniek, assistent verkoop/retail, assistent horeca, voeding of voedingsindustrie of assistent installatie- & constructietechniek. Na het volgen van deze opleiding krijg je een Entree-diploma, zodat ze toegang hebben tot een opleiding op niveau 2 van het mbo. Jouw examen wordt afgenomen onder de verantwoordelijkheid van het Hoornbeeck College.
Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact opnemen met meneer Jongsma (jma@jfsg.nl).
Vmbo gemengde en theoretische leerweg
Voor wie?
Wil je graag dingen weten maar ook met je handen bezig zijn? Dan is deze opleiding een goede keus voor jou. Op het vmbo gl/tl krijg je lessen over de theorie en de praktijk. Weten en doen, daar draait het om. Na je diploma wil je graag naar het mbo niveau 3 of 4. Een andere mogelijkheid is om na je vmbo gl/tl op de Fruytier te blijven en verder te gaan met havo.
Wat doe je in de onderbouw bij gl/tl?
In de onderbouw krijg je veel verschillende vakken. Denk aan de talen zoals Nederlands, Engels en Duits maar ook aan de vakken zoals wiskunde en economie. We vinden het ook belangrijk dat je dingen doet, dat gebeurt bij de praktijkvakken zoals handvaardigheid en techniek. En uiteraard krijg je bewegingsonderwijs in onze mooie, grote gymzalen.
Wij vinden het belangrijk dat je niet alleen van alles leert over allerlei vakken, maar dat je ook jezelf leert kennen. Je mentor denkt met jou na over identiteit, waar je goed in bent en waar je graag aan wilt werken. Weet je al wat je wilt worden? Dat is handig! Maar de meeste leerlingen weten dat nog niet in klas 1 en 2, daarom krijg je ook het vak beroepenoriëntatie. Het woord zegt het al: je gaat ontdekken welke beroepen er zijn en welke er bij jou passen.
Wat doe je in de bovenbouw bij gl/tl?
Na de onderbouw weet je ook welk profiel je het beste kunt kiezen. Alle leerlingen in de bovenbouw zijn gl-leerlingen en krijgen een gl-diploma waarmee je een opleiding op niveau 4 in het mbo kunt volgen. Ook kun je met dit diploma starten in 4 havo. Als gl-leerling volg je 5 theorievakken en het vak Dienstverlening & Producten (D&P).
Als je technisch ingesteld bent, is er de mogelijkheid om de techniek totaal leerlijn (ttl); klik hier voor de brochure) te volgen. In plaats van het praktijkvak D&P volg je of Produceren, Installeren en Elektro (pie) of Bouwen, Wonen en Interieur (bwi).
Naast de vakken die bij het gekozen profiel horen, krijg je ook nog een aantal vakken die je in de onderbouw ook kreeg, zoals Nederlands en Engels.
We blijven natuurlijk ook met je nadenken over je vervolgopleiding, want dat komt nu wel dichtbij. We willen dat je een opleiding op onze school volgt die bij jou past, maar we willen ook dat je een goede keuze maakt voor de toekomst. Kiezen kan heel lastig zijn, daarom werken we daar vier jaar aan samen met je mentorcoach en loopbaanbegeleider, zodat jij goede keuzes voor (en in) de toekomst kunt maken. Groeien naar de toekomst dus.
Wie helpen jou?
Je hebt op onze school een mentorcoach. Hij of zij denkt met jou na over het leren, het leven en over kiezen. Belangrijke onderwerpen voor nu en voor later. Ook de decaan of loopbaanbegeleider helpt jou om een opleiding te kiezen die bij jou past. Daarnaast heb je ook vakdocenten die je helpen om je examen te halen. We werken graag samen op de Fruytier.
Aan wie kan ik hierover een vraag stellen?
Stuur een mailtje aan meneer Post (ptj@jfsg.nl) voor al je vragen over gl/tl.
Dit zijn onze profielen:
Bouwen, wonen en interieur
Voor wie is deze opleiding?
Deze opleiding is bedoelt voor iedereen die graag met zijn handen werkt. Werk je graag met hout en vind je het leuk om er mooie dingen van te maken? Volg je een vmbo basisberoepsgerichte (met lwoo) of kaderberoepsgerichte opleiding dan kun je na klas 2 verder in deze afdeling. Op de Jacobus Fruytier hebben we een mooi afdeling die jou voorbereidt op bouw, traditionele timmerman, machinale houtbewerker, meubelmaker en metselaar.
Wat doe je in de bovenbouw?
Na de onderbouw verandert er best veel! Je zult in 12 praktijkuren veel praktisch aan de slag gaan. De ervaring is dat je dan snel ontwikkelt tot een vakman! Je gaat aan het werk in een mooie, ruim opgezette praktijkafdeling met modern elektronisch handgereedschap en moderne machines. Naast de praktijkvakken krijg je natuurlijk ook algemeen vormende vakken waar je ook examen in doet, zoals bijvoorbeeld het vak Nederlands, Engels, rekenen, enzovoorts, maar dat ligt natuurlijk ook aan welke vakken je verder nog kiest.
Het profiel bouwen, wonen en interieur (bwi) ziet er als volgt uit:
Timmeren
Je leert timmerwerkzaamheden die nodig zijn om een gebouw neer te zetten. Je ontwerpt en maakt kozijnen, ramen, deuren, balklagen, daken, vloeren en funderingen. Maar ook het voorbereiden en afwerken van een gebouw hoort erbij. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bekistingen, het aftimmeren en het bewerken van hout. Volg je de kaderberoepsgerichte leerweg? Dan leer je ook computertekenen, plannen maken en het aansturen van anderen.
Werkplaats timmeren
Bij de bouw van een huis komen veel houten onderdelen voor. Denk aan deuren, kozijn en trappen. De meeste onderdelen worden niet buiten op de bouwplaats in elkaar gezet maar in een timmerfabriek. Dit leer je ook bij ons. Je werkt met veel verschillende machines, waaronder computergestuurde. Je zorgt voor maatwerk, want dat vraagt de klant soms van jou. Er zijn timmerfabrieken die de houten onderdelen ook schilderen en spuiten en zelfs buiten op de bouwplaats gaan plaatsen. Daar oefen jij dan ook mee.
Metselen
Wil je brede kennis hebben van metselen en zelfstandig kunnen werken? Dan ga je genieten van dit onderdeel. Je leert om te gaan met bakstenen, gasbeton en kalkzandsteen. En uiteraard komen metselen, lijmen, voegen en het stellen en isoleren van muren voorbij.
Meubel en interieurs
Meubels en interieurs vind je overal. De meubelbranche maakt kasten, stoelen, bedden, bureaus en nog veel meer. Soms zie je unieke producten, maar ook serie geproduceerde exemplaren. Het maken van een balie of bar is weer een hele andere tak van sport. Interieurbouwbedrijven zorgen voor compleet meubilair voor bijvoorbeeld cafés, kantoorpanden of winkels. Op een scheepswerf wordt gewerkt aan luxe jachten en schepen. Er worden betimmeringen en meubels gemaakt voor stuurhutten, kombuizen en kajuiten. Altijd is creativiteit en vakwerk belangrijk. Meubels en interieuronderdelen worden niet zomaar in elkaar gezet. Daar is gevoel voor materiaal en vormgeving voor nodig. Daar besteden we bij dit onderdeel veel aandacht aan.
Schilderen
Uiteraard leer je decoratieve schildertechnieken, verf spuiten en behangen maar ook het ontwerpen en uitvoeren van belettering, en het adviseren over glas en het plaatsen ervan. Je maakt veel gebruik van computers. Onder andere voor het ontwerpen en printen van logo’s en het berekenen van kosten.
Stage
Je oefent ook buiten school met je opleiding, daarom loop je stage bij een bedrijf dat past bij jouw opleiding. In klas 3 loop je één week stage en in klas 4 loop je 2 á 3 weken stage.
Wie helpen jou?
De vakdocenten en jouw mentor zijn het eerste aanspreekpunt. Jouw mentor is ook jouw coach en geeft je mentorlessen over bijvoorbeeld hoe je het beste kunt leren en over groepsvorming. Jouw mentor heeft ook persoonlijke gesprekken met jou, die gesprekken noemen we coachgesprekken. Jouw mentor stelt jou dan vooral vragen die jou aan het nadenken zetten en die jou helpen om zelf keuzes te maken. De praktijkdocenten zijn er om je te helpen in het ontwikkelen van de juiste beroepshouding. We vinden het belangrijk dat jij als een goede werknemer of ondernemer aan de slag kan.
Wat kun je na deze opleiding?
Naast de beroepen die al genoemd zijn, kun je ook doorleren. Wanneer je een kaderberoepsgericht diploma hebt, kun je een niveau 3 en 4 opleiding volgen op het mbo. Wanneer je een basisberoepsgericht diploma hebt, kun je naar een niveau 2-opleiding op het mbo, met de mogelijkheid om door te groeien naar niveau 3.
Aan wie kan jij je vraag stellen?
Aan de decaan. Voor deze afdeling is dat meneer Boon (bo@jfsg.nl).
Economie en ondernemen
Voor wie is deze opleiding?
Op onze vestiging Apeldoorn is de praktijkafdeling van economie & ondernemen. Hier krijg je les als je zit in klas 3 en 4 van de basisberoepsgerichte opleiding (inclusief lwoo) of de kaderberoepsgerichte opleiding. Als je voor economie & ondernemen kiest, dan houd je vaak van verkopen, administratief werk, reclame maken en goed met geld omgaan.
Wat doe je in de bovenbouw?
In de onderbouw zat je meestal op onze vestigingen in Apeldoorn, Rijssen of Uddel. In de bovenbouw volg je je lessen in Apeldoorn omdat daar onze praktijklokalen zijn. In de bovenbouw krijg je 12 uur in de week praktijklessen. Je doet dus veel met je handen. Dat vinden we belangrijk, omdat dat bij jouw manier van leren past. Je vindt op deze vestiging dan ook praktijklokalen. Zo hebben we een lokaal dat ingericht is als een winkel met uiteraard een kassa, maar hebben we een deel ingericht als supermarkt en zijn er etalages.
Naast de praktijkvakken krijg je natuurlijk ook algemeen vormende vakken waar je ook examen in doet, zoals bijvoorbeeld het vak Nederlands, Engels, rekenen, enzovoorts. Dat ligt natuurlijk ook aan welke vakken je verder nog kiest.
Wie helpen jou?
Jouw mentor is ook jouw coach. Jouw mentor geeft mentorlessen over bijvoorbeeld hoe je het beste kunt leren, hoe je omgaat met mensen die helemaal niet geloven en groepsvorming. Jouw mentor heeft ook persoonlijke gesprekken met jou. We noemen deze gesprekken coachgesprekken. Jouw mentor stelt jou dan vooral vragen die jou aan het nadenken zetten en die jou helpen om zelf keuzes te maken.
Wat kun je na deze opleiding?
Met een diploma op bl-niveau kun je straks niveau 2 op het mbo kiezen. Overigens kun je na niveau 2 ook nog niveau 3 op het mbo doen. Met een diploma op kl-niveau kun je straks een opleiding op niveau 3 en 4 op het mbo kiezen.
Aan wie kan jij een vraag stellen?
Aan de loopbaanbegeleider. Voor deze afdeling is dat meneer Boon (bo@jfsg.nl).
Produceren, installeren en energie
Voor wie is deze opleiding?
Op onze vestiging in Apeldoorn vind je een goede afdeling Produceren, Installeren en Energie (pie). Deze afdeling verwelkomt jou graag als je verder wilt komen met techniek! Volg je een vmbo basisberoepsgerichte (met lwoo) of een kaderberoepsgerichte opleiding, dan kun je na klas 2 verder in deze afdeling. Een afdeling waar we werken met de hedendaagse praktijk zoals je dat in het bedrijfsleven ook gaat tegenkomen. Wij willen jouw ook graag uitdagen om met ons mee te gaan in alle vernieuwingen die er zijn. Bedrijven binnen ons brede netwerk kunnen jouw ook vertellen dat je met een vakopleiding aan de Jacobus Fruytier wel goed zit!
Wat doe je in de bovenbouw?
Na de onderbouw verandert er best veel! Je zult in 12 praktijkuren veel praktisch aan de slag gaan. Want juist door het te doen, zal je in korte tijd veranderen in een vakman! Je gaat aan het werk in onze mooie, ruim opgezette praktijkafdeling met moderne machines en met uitdagende leersituaties vanuit de praktijk. Naast de praktijkvakken krijg je natuurlijk ook algemeen vormende vakken waar je ook examen in doet, zoals bijvoorbeeld het vak Nederlands, Engels, rekenen, enzovoorts, maar ligt natuurlijk ook aan welke vakken je verder nog kiest.
Het profiel pie ziet er als volgt uit:
Produceren
Deze afdeling heeft sterk te maken met wat vroeger ‘metaaltechniek’ werd genoemd. De afdeling is voor jouw een uitdaging wanneer jij verder wilt in de metaalconstructie, verspanen of lassen. Je kunt hierbij denken aan de beroepen als lasser, plaatwerker, constructiebankwerker, machinebankwerker, scheepsbouwer en schadehersteller.
Installeren
Hoe sluit je een wasmachine aan? Hoe buig je de verschillende soorten buizen in allerlei bochten? Dat leer je bij installeren. Je leert bijvoorbeeld ook hoe je een wastafel en een uitstortgootsteen moet aansluiten. We hebben een speciale sanitair hoek ingericht waar je met twee monteurs alles kunt aanleggen. Je moet een cv-ketel aansluiten en je sluit naast de waterleidingen ook de afvoer aan. Het lijkt net alsof je bij een klant bent. Beroepen die bij produceren passen zijn: dakbedekker, sanitair installateur of monteur woning en utiliteitsbouw.
Energie
Kwaliteit leveren en daarnaast ook plezier hebben in het vak, dat is belangrijk. Op onze mooie afdeling elektrotechniek met oog voor de toekomst is de plek waar jij kunt leren voor jouw toekomst. Wat je met elektrotechniek kunt? Denk bijvoorbeeld aan de volgende beroepen: elektricien, verwarmingsmonteur, computermonteur/-technicus en instrumentmaker.
Stage
We vinden het belangrijk dat je niet alleen op school oefent, maar ook buiten school. Daarom loop je stage bij een bedrijf dat past bij je opleiding. In klas 3 loop je één week stage en in klas 4 loop je 2 á 3 weken stage.
Wat kun je met je diploma?
Naast de beroepen die al genoemd zijn, kun je ook doorleren. Wanneer je een kaderberoepsgericht diploma hebt kun je op het mbo een opleiding op niveau 3 en 4 volgen. Wanneer je een basisberoepsgericht diploma hebt, kun je naar mbo-opleiding op niveau 2 met de mogelijkheid om door te groeien naar een opleiding op niveau 3.
Wie helpen jou?
De vakdocenten en jouw mentor zijn het eerste aanspreekpunt. Jouw mentor is ook jouw coach. Jouw mentor geeft mentorlessen over bijvoorbeeld hoe je het beste kunt leren en groepsvorming. Jouw mentor heeft ook persoonlijke gesprekken met jou. We noemen deze gesprekken coachgesprekken. Jouw mentor stelt jou dan vooral vragen die jou aan het nadenken zetten en die jou helpen om zelf keuzes te maken. De praktijkdocenten zijn er om je te helpen in het ontwikkelen van de juiste beroepshouding. We vinden het belangrijk dat jij als een goede werknemer of ondernemer aan de slag kan.
Aan wie kan jij je vraag stellen?
Aan de decaan. Voor deze afdeling is dat meneer Boon (bo@jfsg.nl).
Zorg en welzijn
Voor wie is deze opleiding?
In klas 3 en 4 van de basisberoepsgerichte opleiding (inclusief lwoo) of de kaderberoepsgerichte opleiding kun je praktijkvakken van zorg & welzijn volgen. Houd je van verzorgen, omgaan met (hulpbehoevende) mensen, eten koken en bijvoorbeeld van schoonmaken? Dan is onze afdeling zorg & welzijn een goede keuze voor jou.
Wat doe je in de bovenbouw
In de onderbouw zat je meestal op onze vestigingen in Apeldoorn, Rijssen of Uddel. In de bovenbouw komen jullie allemaal naar de vestiging in Apeldoorn. Het mooie van deze opleiding is dat je 11 uur in de week praktijklessen krijgt. Dat vinden we belangrijk, omdat dat bij jouw manier van leren past. Je vindt op deze vestiging onze vernieuwde praktijklokalen waar je aan de slag kunt met de praktijk van alle dag.
Bij de afdeling zorg & welzijn hebben we een mooie riante keuken met een werkplekkenstructuur waarin verschillende instanties nagebootst worden, zoals een kinderdagverblijf, een bejaardencentrum, enz. Naast de praktijkvakken krijg je natuurlijk ook algemeen vormende vakken waar je ook examen in doet, zoals bijvoorbeeld het vak Nederlands, Engels, rekenen, enzovoorts.
Wie helpen jou?
Jouw mentor is ook jouw coach. Jouw mentor geeft mentorlessen over bijvoorbeeld hoe je het beste kunt leren en groepsvorming. Jouw mentor heeft ook persoonlijke gesprekken met jou. We noemen deze gesprekken coachgesprekken. Jouw mentor stelt jou dan vooral vragen die jou aan het nadenken zetten en die jou helpen om zelf keuzes te maken.
Wat kun je na deze opleiding?
Met een diploma op bl-niveau kun je straks niveau 2 op het mbo kiezen. Overigens kun je na niveau 2 ook nog niveau 3 op het mbo doen. Met een diploma op kl-niveau kun je straks een opleiding op niveau 3 en 4 op het mbo kiezen.
Aan wie kun jij een vraag stellen?
Aan de loopbaanbegeleider. Voor deze afdeling is dat meneer Van de Vliert (vlr@jfsg.nl).