Havo

Wist je dat havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs? Als je havo volgt, gaat het leren je over het algemeen makkelijk af. Je bereidt je in vijf leerjaren voor op een hbo-opleiding die jou klaarstoomt voor een mooie baan op de arbeidsmarkt. Maar voordat het zover is, eerst wat meer informatie over havo op de Fruytier!

Wat doe je in de onderbouw?

In de eerste drie jaar van de havo verdiep je je in een breed vakkenpakket. Vaak is dit best wel theoretisch, maar je bouwt ook bruggetjes naar de praktijk. Zo doe je leuke proefjes bij biologie, natuurkunde en scheikunde. Bij geschiedenis en aardrijkskunde leer je meer over ons verleden – soms met een mooi verhaal! – en onze leefomgeving. Bij de talen oefen je veel met je Engels, Duits en Frans, zodat je deze al snel leert lezen en spreken.  

Wat doe je in de bovenbouw?

In de laatste twee jaar van de havo ga je verder met een zogenoemde stream (stroming) en een profiel dat bij jouw talent past. Je hebt de keus uit: 

  • Stream International Arts College (IAC)
    met het profiel Cultuur en Maatschappij
     
  • Stream International Business College (IBC)
    met het profiel Economie en Maatschappij
     
  • Stream International Science College (ISC)
    met de profielen Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek
     

 20-80 learning
Eén dag per week volg je een verbredend en verdiepend programma dat past bij je stream. Op deze dag ben je veel praktisch bezig en in klas vijf ga je zelfs al een aantal dagen studeren aan een hbo! Tijdens de andere vier dagen volg je de gewone lessen. 20-80 learning noemen we dat. 

 Leuk weetje!
Als je voor de ISC-stream kiest, kun je in 5 havo een EHBO-diploma behalen dat door de EU is gecertificeerd! Je volgt dan een e-learning en praktijkles van het Rode Kruis Apeldoorn. Een mooie voorbereiding als je bijvoorbeeld verpleegkunde wilt studeren! 

Wie helpen jou?

Je mentor en docenten staan voor je klaar als je vragen hebt. Jouw mentor is ook jouw coach, waar je persoonlijke gesprekken mee hebt. Dit noemen we coachgesprekken. Je mentor stelt jou dan vragen die je aan het nadenken zetten en jou helpen om zelf de juiste keuzes te maken. Ook zie je je mentor tijdens de mentorlessen, deze volg je me je hele mentorklas. In deze lessen gaat het bijvoorbeeld over onderwerpen als hoe je het beste kunt leren en groepsvorming.

Wat kun je met je diploma?

Met je havodiploma kun je een opleiding volgen aan het hoger beroepsonderwijs, het hbo. Deze opleiding duurt 4 jaar. Er zijn ontzettend veel hbo-opleidingen waar je uit kunt kiezen. Vind je een keuze maken lastig? Laat je informeren op de open dagen van hogescholen, deze worden elk jaar georganiseerd en kun je gratis bezoeken. Twijfel je of het hbo bij je past? Bespreek dit met je mentor, hij of zij kan je vertellen welke mogelijkheden er nog meer zijn. 

Tweetalig onderwijs

Wist je dat je ook tweetalig onderwijs kunt volgen als havoleerling?

Lees meer over tto

Leerlingen aan het woord

Lees alle verhalen

Brugklaspraat | 4 leerlingen vertellen over klas 1

Zit je in groep 8 en ga je naar de Fruytier? Misschien vind je het wel spannend en zie je er een beetje tegenop. Rianke, Nora, Ise en Rosalie weten wat het is om naar de brugklas te gaan. Ze vertellen je graag hoe zij het vinden in klas 1.
Lees het hele verhaal

Caroline | Een lekke band op de eerste schooldag

Na mijn eerste schooldag kreeg ik op de terugweg een lekke band. Gelukkig waren er oudere leerlingen die mij hielpen om de band te plakken. Die avond heeft mijn vader mij nog eens uitgelegd hoe ik een band moet plakken.
Lees het hele verhaal

Lucas | Per ongeluk in de verkeerde les

In de eerste week liep ik met mijn vriend de Engelse les binnen. We zochten een plekje en keken om ons heen. Eigenlijk kwam niemand ons bekend voor. Toen zei de leraar: Welkom, ik ga jullie dit schooljaar geschiedenis geven!
Lees het hele verhaal

Waar wil je naar de havo?

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Naam*
Uw gegevens
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© JFSG