Bouwen, wonen en interieur

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die graag met zijn handen werkt. Werk je graag met hout en vind je het leuk om er mooie dingen van te maken? Binnen onze school hebben we een mooie afdeling die jou voorbereidt op de bouw zodat je aan de slag kan als traditionele timmerman, machinale houtbewerker, meubelmaker of metselaar. Naast de praktijkvakken krijg je natuurlijk ook de algemeen vormende vakken waarin je ook examen doet. Voorbeelden van deze vakken zijn Nederlands en Engels.

Timmeren

Als toekomstig timmerman leer je timmerwerkzaamheden die nodig zijn om een gebouw neer te zetten. Je ontwerpt en maakt kozijnen, ramen, deuren, balklagen, daken, vloeren en funderingen. Maar ook het voorbereiden en afwerken van een gebouw hoort erbij. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de bekistingen, het aftimmeren en het bewerken van hout. Volg je de kaderberoepsgerichte leerweg? Dan leer je ook computertekenen, plannen maken en het aansturen van anderen. 

Werkplaats timmeren

Bij de bouw van een huis komen veel houten onderdelen voor. Denk aan deuren, kozijn en trappen. De meeste onderdelen worden niet buiten op de bouwplaats in elkaar gezet maar in een timmerfabriek. Dit leer je ook bij ons. Je werkt met veel verschillende (computergestuurde) machines. Je zorgt voor maatwerk, want dat vraagt de klant soms van jou. Er zijn timmerfabrieken die de houten onderdelen ook schilderen en spuiten en zelfs buiten op de bouwplaats gaan plaatsen. Daar oefen jij ook mee. 

Metselen

Wil je brede kennis hebben van metselen en zelfstandig kunnen werken? Dan ga je zeker genieten van dit onderdeel. Je leert om te gaan met bakstenen, gasbeton en kalkzandsteen. En uiteraard komen metselen, lijmen, voegen en het stellen en isoleren van muren voorbij. 

Meubels en interieur

Meubels en interieurs vind je overal. De meubelbranche maakt kasten, stoelen, bedden, bureaus en nog veel meer.  Soms zie je unieke producten, maar ook serie geproduceerde exemplaren. Het maken van een balie of bar is weer een hele andere tak van sport. Interieurbouwbedrijven zorgen voor compleet meubilair voor bijvoorbeeld cafés, kantoorpanden of winkels. Op een scheepswerf wordt gewerkt aan luxe jachten en schepen. Er worden betimmeringen en meubels gemaakt voor stuurhutten, kombuizen en kajuiten. Altijd is creativiteit en vakwerk belangrijk. Meubels en interieuronderdelen worden niet zomaar in elkaar gezet. Daar is gevoel voor materiaal en vormgeving voor nodig. Hier besteden we dan ook veel aandacht aan. 

Schilderen

Uiteraard leer je decoratieve schildertechnieken, verf spuiten en behangen, maar ook het ontwerpen en uitvoeren van belettering en het adviseren over glas en het plaatsen ervan. Je maakt veel gebruik van computers. Onder andere voor het ontwerpen en printen van logo’s en het berekenen van kosten. 

© JFSG