Bij ons op school kun je een vwo- of gymnasiumdiploma halen, maar als je erg van talen houdt, kun je ook naar het tweetalig onderwijs. Het verschil tussen vwo en gymnasium? Voor een gymnasiumdiploma doe je ook examen in Grieks en Latijn.
Vwo en gymnasium
Voor wie is het vwo en gymnasium?
Jij vindt leren leuk! Graag doe je veel kennis op van talen, wiskundige vakken of zaakvakken en je vindt het fijn om goede resultaten te behalen. Wanneer je daarvoor iets meer thuis moet leren, vind je dat geen probleem. Graag word je uitgedaagd door interessante problemen en kritische vragen en geef je onderbouwd je mening. Je bent op zoek naar inzicht over het ontstaan van de dingen om je heen en dat mag best op een hoog niveau; daardoor kom jij in beweging!
Wat doe je in de onderbouw?
Je verdiept je in een breed vakkenpakket. Daarin wordt dieper op de stof ingegaan. Je doet kennis en onderzoeksvaardigheden op door bijvoorbeeld de leuke proefjes bij biologie, natuurkunde en scheikunde. Bij geschiedenis leer je de feiten en krijg je inzicht, zodat je lessen leert voor vandaag. Bij aardrijkskunde verdiep je je in je leefomgeving. Bij de talen leer je Engels, Duits en Frans en krijg je inzicht in hoe je met die talen op een hoog niveau kunt lezen, schrijven, spreken en luisteren. Natuurlijk maak je ook even kennis met de klassieke talen Latijn en Grieks en als je dat leuk vindt, kun je bij ons met een gymnasiumdiploma van school!
Wat doe je in de bovenbouw?
Hier ga je je verdiepen in een profiel dat bij jouw talent past. Het vierde jaar kent een breed aanbod, in klas 5 en 6 specialeer je je meer. Leerlingen die graag een extra uitdaging willen, bieden we de mogelijkheid om extra vakken te volgen of via ons excellentieprogramma binnen of buiten de school cursussen of activiteiten te doen. Je wordt opgeleid voor een studie aan een universiteit of hbo. Kansen bieden, ervaringen opdoen, organiseren en je talenten maximaal ontwikkelen, zijn hierbij de kernwoorden!
Wie helpen jou?
In het begin is zo’n overstap van de basisschool naar de middelbare school best een hele stap, maar het went bij ons op school heel gauw. Je mentor is meestal ervaren en je vakdocenten helpen je en geven je ondersteuning om te leren leren. Ook is er naast de mentor een leerlingenbegeleider die je kan helpen als er zorgen zijn. Graag willen we er voor je zijn.
Wat kun je met een vwo of gymnasium diploma?
Je kunt studeren aan een Nederlandse of buitenlandse universiteit. Denk je aan die laatste optie, kijk dan ook eens bij tweetalig vwo. Ben je toch meer praktisch ingesteld, dan kun je ook naar het hbo.
Aan wie kan ik een vraag stellen?
Voor een vraag over de onderbouw kun je mailen met de teamleider, meneer Van Sorge (srg@jfsg.nl).
Tweetalig onderwijs
Voor wie is het tweetalig onderwijs (tto)?
Jij vindt leren leuk! En bij de talen zit voor jou een extra uitdaging! Naast het gewone vwo-profiel vind jij het leuk om bezig te zijn met de Engelse taal. Natuurlijk ben jij dan ook bereid om je extra in te zetten voor de talen. Van presenteren geniet je, en je wilt daar graag in groeien. Jij hebt een brede internationale interesse en je vindt het interessant om met andere culturen om te gaan. Je werkt graag samen met anderen in een team om dingen te organiseren, en een weekje naar een buitenlandse school voor een uitwisseling is voor jou vooral leerzaam.
Wat doe je in de onderbouw?
Je krijgt 50% van je vakken in een andere taal, zo leer je ook de buitenlandse cultuur veel beter kennen. Je hebt naast het gewone vwo-pakket, ook het vak European
studies, waarin je je verdiept in Europese historische, politieke en actuele ontwikkelingen. Je bent je ervan bewust dat de vakken die je krijgt niet alleen te maken hebben met Nederland maar ook met de rest van de wereld. Eigenlijk voel je je een wereldburger op de Fruytier. Je Engels ontwikkelt enorm door al het lezen, schrijven, spreken en luisteren in het Engels. Zo bereik je een hoog niveau bij het Cambridge Examen Engels in klas 3. In het talentprogramma houd jij je bezig met het organiseren van tal van activiteiten! Uiteraard kun je het tto combineren met het gymnasium.
Wat doe je in de bovenbouw?
In de bovenbouw ga je door met een aantal lessen in het Engels. Nu ben je vooral bezig met literatuur en communicatie in het Engels. We noemen dit het IB-programma. Daarnaast vinden we het belangrijk dat je leert hoe je onderzoek doet, dat ontdek je onder andere bij het vak Global Perspectives and Research. Wat gaaf is, is dat dit vak met een certificaat van Cambridge University wordt bekroond. Heel erg vormend, leerzaam en gezellig is de gezamenlijke studiereis in klas 5. Uiteraard hebben we voor jou, als tto-leerling, extra uitdagingen in ons excellentieprogramma. Wat je dan allemaal kunt, lees je bij de omschrijving bij het vwo.
Wie helpen jou?
Bij het tto krijg je meestal les van een ervaren docent die ook weet hoe hij jou het beste kan helpen om in korte tijd Engels te spreken en te begrijpen. Daarnaast heb je een mentor, en als je ondersteuning nodig hebt, kan een leerlingbegeleider je helpen. Graag willen we er voor jou zijn!
Wat kun je met je diploma?
Aan alle Nederlandse en een flink aantal buitenlandse universiteiten ben je welkom. Alleen al in Nederland zijn meer dan 1300 studies in het Engels – dit geldt zeker voor de technische universiteiten! Qua Engels is het ook geen probleem om een studie buiten Europa te volgen, hoewel soms wel aanvullende eisen worden gesteld. Ben je toch meer praktisch ingesteld, dan kun je ook een hbo-opleiding volgen.
Ouderbijdrage
De ouderbijdrage voor tto bedraagt voor elk leerjaar €315. Daarnaast kan er een bijdrage worden gevraagd voor excursies. De ouderbijdrage is vrijwillig.
Aan wie kan ik een vraag over het tto stellen?
Je kunt je vraag per mail sturen naar:
-meneer van Sorge, teamleider onderbouw vwo/tto: srg@jfsg.nl
-meneer Harskamp, teamleider bovenbouw vwo/tto: hkp@jfsg.nl
-meneer van Duijvenboden, coördinator clil/tto: dbn@jfsg.nl