Voor wie is havo?
Leren lukt jou wel! Je merkt dat het leren je meestal vrij makkelijk afgaat en je vindt het van belang om goed te presteren. Je oriënteert je breed en kunt goed meekomen. Je begrijpt het belang van een stevige basis op het gebied van de kennis van talen, wiskundige vakken of zaakvakken en je zet je hiervoor in. Je hebt dat nodig om straks de praktijk in te gaan met jouw talent. Graag werk je samen met anderen.
Wat doe je in de onderbouw?
Je verdiept je in een breed vakkenpakket. Vaak is dit best wel theoretisch, maar we bouwen ook vaak bruggetjes naar de praktijk. Zo doe je leuke proefjes bij biologie, natuurkunde en scheikunde. Bij geschiedenis en aardrijkskunde leer je meer over ons verleden – soms met een mooi verhaal! – en onze leefomgeving. Bij de talen oefen je veel met je Engels, Duits en Frans, zodat je deze al snel leert lezen en spreken. Elke dag krijg je hierbij ook huiswerk op, zodat je in korte tijd veel kunt leren!
Wat doe je in de bovenbouw?
Hier ga je verder met een stream en het profiel dat bij jouw talent past. Je hebt de keus uit International Arts College (IAC) met het profiel Cultuur en Maatschappij, International Business College (IBC) met het profiel Economie en Maatschappij en International Science College (ISC) met de profielen Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek. In de bovenbouw havo wordt er gewerkt volgens het principe van 20-80 learning. De gewone lessen volg je op vier dagen. Eén dag wordt besteed aan een verbredend en verdiepend programma dat past bij je stream. Op deze dag ben je veel praktisch bezig en in klas vijf ga je zelfs al een aantal dagen studeren aan een hbo.
Wie helpen jou?
In het begin is zo’n overstap van de basisschool naar de middelbare school best een hele stap, maar het went bij ons op school heel gauw. Je mentor is meestal ervaren en je vakdocenten helpen je en geven je ondersteuning om te leren leren. Als er zorgen zijn, helpt naast de mentor ook de leerlingbegeleider jou. Graag willen we er voor jou zijn!
Wat kun je met je diploma?
Nu kun je naar een hogere beroepsopleiding in Nederland (hbo) en een vervolgopleiding op jouw vakgebied. Of ben je liever eerder klaar met leren? Dan kun je ook naar het hoogste niveau van het mbo.
Aan wie kan ik hierover een vraag stellen?
Voor de onderbouw kun je een vraag stellen aan meneer Van Sorge (srg@jfsg.nl), teamleider onderbouw havo. Voor de bovenbouw kun je je vragen stellen aan meneer Braaksma, teamleider bovenbouw havo (baj@jfsg.nl)