FAQ aanschaf van laptop

Zijn er veel scholen in Nederland die met een eigen laptop in de klas werken?
Al in 2017 werkte meer dan 33% met een eigen laptop in de klas. Inmiddels is dat al minstens 66% van de scholen. Zo werken er ruim 700 scholen in Nederland samen met The Rent Company. We lopen dus zeker niet voorop, maar bevinden ons met de invoering van een eigen laptop voor leerlingen meer in de achterhoede. 

Op welke manier bieden andere scholen het werken met een eigen laptop aan?
Op veruit de meeste scholen is het verplicht om een eigen laptop te kopen of aan te schaffen via een partij als The Rent Company. We hebben die verplichting niet. Bij ons de aanschaf van een eigen laptop op vrijwillige basis. 

Zijn er veel scholen die werken met een financiële bijdrage aan ouders?
Nee, dit gebeurd niet heel veel. Als het al gebeurd is de stimulering maar een aantal euro’s. Met de stimuleringsbijdrage van 11 euro in de maand zijn we echt de positieve uitzondering.  

Is de school eindelijk mobiel vrij, gaan jullie een laptop invoeren! Hoe zit dat eigenlijk?
Op elke laptop binnen school, gelden tijdens de schooltijd bepaalde instellingen. Zo staan bepaalde websites als YouTube en WhatsApp dicht. Daarnaast is er tijdens de les meekijksoftware actief. Met deze software kan een docent bijvoorbeeld websites of heel het internet tijdelijk blokkeren.  

Begrijp ik het goed dat tijdens de les leerlingen geen andere dingen kunnen doen, en dus op de les gericht zijn?
Dat is wel de bedoeling. Docenten hebben software waarmee ze tijdens de les alles kunnen dichtzetten én kunnen meekijken met wat de leerling doet. Zo kan een docent heel internet dichtzetten, behalve de website waar de leerlingen moeten zijn. Of alleen het programma Word open zetten wanneer ze alleen hierin moeten werken. 

En wat als mijn kind eigen software heeft geïnstalleerd? Wordt die dan ook geblokkeerd? 
Ook die software wordt tijdens de les dichtgezet. Even een voorbeeld: Uw kind installeert WhatsApp op de laptop. Uiteraard prima om thuis te gebruiken. Binnen de les blokkeren wij deze app en kan deze niet gebruikt worden.

Kan ik zelf dingen installeren op laptop?
Wanneer u zelf een laptop huurt of koopt via The Rent Company bent u de eigenaar. U heeft dus alle rechten op deze laptop, dus ook het recht om nieuwe software te installeren. Dit geldt niet voor de schoollaptops op school. Daar zijn de leerlingen gebruikers en hebben geen rechten om dingen aan te passen of te installeren.  

Ik overweeg een laptop te kopen of huren. Hebben jullie een advies?
Wanneer u wilt investeren in een eigen laptop en deze laptop later ook zelf wilt houden is koop de beste optie. Wanneer u huurt en later wilt aanschaffen is de meerprijs de borg de u aan het begin betaalt. Bij 24 maanden is dat ongeveer 100 euro en bij 36 maanden is dat ongeveer 80 euro. Wanneer u de financiële ruimte heeft is koop de beste optie. Wanneer u dan voor 36 maanden gaat, wordt uw de komende drie jaar volledig ontzorgd op het gebied van een eigen laptop!

Een mooi initiatief, maar we hebben al moeite genoeg om rond te komen… 
Bijna alle gemeentes hebben regelingen voor gezinnen die minder dan 120% van het sociaal minimum verdienen. Wanneer dat voor u geldt betaalt de gemeente in veel gevallen de laptop (bijna) helemaal. The Rent Company draagt dan ook nog ruim 40 euro bij en de Fruytier betaalt de rest. Kortom: Ook voor gezinnen met een laag inkomen zijn er aantrekkelijke regelingen! Wanneer u hiervan gebruik wilt maken zoekt u contact met uw gemeente of wanneer u dat lastig/moeilijk vind, willen wij u hier graag bij helpen! 

Leuk… De gemeente betaalt, maar dan is er vast een ander proces. Andere leerlingen zien meteen dat wij het dan niet zo breed hebben… 
Dat klopt gelukkig niet! U krijgt van uw gemeente een kortingscode die u op de website van The Rent Company kunt invullen. U bestelling wordt dan op dezelfde manier verwerkt en op school aan uw kind uitgereikt. Niemand ziet dat u geholpen bent door de gemeente. 

Gaan jullie de boeken dan helemaal afschaffen? 
Nee, absoluut niet! We willen zeker geen digitale school worden! We blijven de boeken en schriften gebruiken. Wel kan het zo zijn dat een bepaalde opdracht even online gemaakt gaat worden. We zetten in op het zogenaamde ‘blended learning’. Dat betekent dat we vooral boeken en schriften gebruiken en ICT (de laptop dus) inzetten als hulpmiddel en wanneer dit van toegevoegde waarde is. 

Dus een leerling moet ook nog steeds gewoon pen en schrift bij zich hebben? 
Ja. Schrijven was én is belangrijk en heeft in het verleden duidelijk aangetoond dat dit op bepaalde vlakken van meerwaarde is. De laptop is en blijft een hulpmiddel; niet een manier om de huidige manier van werken over te nemen, maar om deze aan te vullen voor nog beter en effectiever onderwijs. 

Voor onze zoon/dochter hebben we twee jaar geleden een nieuwe laptop aangeschaft. Kan deze op school gebruikt worden?
Helaas kan deze laptop niet op school gebruikt worden. U kunt dan kiezen om de uw zoon/dochter thuis met de laptop te laten werken en op school gebruik te laten maken van de schoollaptop. Andere optie is dat u de laptop een andere bestemming geeft, bijv. doorschuiven naar een ander kind of zelf gebruiken en vervolgens de laptop via The Rent Company aan te schaffen. 

 

 

© JFSG