Een uniek project waaraan leerlingen én oude mensen een warme herinnering overhouden. Bij het project Levensboek maken tl-leerlingen samen met tweedejaars Hoornbeeckstudenten voor een oudere man of vrouw een boek over zijn/haar levensloop. Een kostbaar product dat na tien weken samen met een levenslijn, een gepersonaliseerd spel en een foto op plexiglas wordt overhandigd tijdens een feestelijke bijeenkomst.
Tijdens de aftrap van het project maken onze leerlingen uit klas 2 die de beroepenoriëntatie dienstverlening & producten volgen, kennis met de studenten Zorg & Welzijn van het Hoorbeeck College. Tijdens de volgende twee projectmomenten bezoeken zij in duo’s een oudere en gaan ze in gesprek. Een heel persoonlijke ontmoeting, waarin ze en inkijkje krijgen in iemands leven.
Na het gesprek kan het tweetal afzonderlijk aan de slag met het project. De Hoornbeeckstudenten werken aan het levensboek. De Fruytierleerlingen maken op een creatieve manier een levenslijn, ontwerpen een gepersonaliseerd spel (bijv. kwartet of ganzenbord) en maken als er tijd over is een op plexiglas gegraveerde foto.
“Leerlingen ontdekken hoe het is om in de leefwereld van iemand anders te stappen.”
- Menno Wisse, docent dienstverlening & producten
Menno Wisse, docent dienstverlening & producten, licht toe waarom we meedoen met dit project: “Leerlingen ontdekken hoe het is om in de leefwereld van iemand anders te stappen. Ze leren respectvol omgaan met hun naaste en iets te kunnen betekenen voor iemand. Ze worden er ook heel zelfstandig van. Ze verleggen hun grenzen, alleen al door met iemand samen te werken die ze niet kennen.”
De laatste bijeenkomst van het project is een feestelijke afsluiting. De Fruytierleerlingen houden een korte toespraak waarin ze terugblikken op de samenwerking en de gezamenlijke momenten bij de oudere man of vrouw. Vervolgens nemen de ouderen onder het genot van koffie en gebak de producten in ontvangst.