Leerlingen brengen met levensgrote borden deportatie Joden uit Rijssen dichtbij

De vier Rijssense vo-scholen hebben voor het eerst de handen ineen geslagen met een project over 80 jaar vrijheid. Levensgrote borden, gemaakt door leerlingen, vertellen het verhaal van in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse medeburgers. Vandaag heeft burgemeester Van Houdt de route langs de borden geopend.

Hoe het begon

„Het begon maar klein”, vertelt geschiedenisdocent Jorina Lensink van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap. „Met praktijkhavo 4 zijn we in november het project over 80 jaar vrijheid gestart. Het was onze bedoeling om de gezinnen van gedeporteerde en ondergedoken Joden een gezicht te geven. We hebben met de leerlingen een Escape the city-game samengesteld langs belangrijke plekken.”

Explosieve groei

Het was daarmee niet afgelopen, het project groeide explosief: de erfgoedstichtingen in Rijssen –stichting Stolpersteine en de plaatselijke musea– raakten betrokken, evenals de gemeente. Lensink vindt de medewerking vanuit de gemeente een speciale vermelding waard. „De cultuurcoach Kristina Odenhamn was erg enthousiast, ze heeft enorm meegewerkt en een subsidie geregeld.”

Vanuit de gemeente kwam toen de vraag om de andere vo-scholen er bij te betrekken. Zo kwamen SG Reggesteyn en het Pius X-college, beide met christelijke achtergrond, in beeld, terwijl ook de openbare De Waerdenborch uit Holten nog aanhaakte. „We hadden nooit eerder samengewerkt, maar het voelde niet raar, het liep best soepel”, concludeert geschiedenisdocent Ruben Leusink van het CSG Reggesteyn.

Posters

Groepjes tweede- en derdeklassers kozen elk een naam of onderwerp waarover ze een poster maakten. „Ze hebben een verhaal samengesteld uit informatie van websites en andere bronnen die de Erfgoedstichtingen beschikbaar stelden. Als ze materiaal vonden, moesten ze wel controleren of het over de juiste persoon ging. Er zijn soms verschillende mensen met dezelfde naam”, vertelt Lensink. „Uiteindelijk is alles gecontroleerd door Eva de Lange. Zij is na de oorlog geboren als dochter van Ies de Lange, een van de weinige Joden uit Rijssen die de oorlog overleefden.”

“Het kan gewoon niet dat je als inwoner van Rijssen die borden niet ziet”

- Geke Agteresch, docent Nederlands

Al met al zijn er 46 posters gemaakt, die her en der in het centrum van de stad zijn gezet. Ze zijn afgedrukt op A0-formaat (ongeveer 120 bij 85 centimeter) „Dat is best groot, vraag maar aan Ruben, die heeft met een blanco bord rondgelopen”, lacht Geke Agteresch, docent Nederlands. „Het kan gewoon niet dat je als inwoner van Rijssen die borden niet ziet”, beaamt Leusink.

Lees het hele verhaal op rd.nl

Gerelateerde artikelen

Lees al het nieuws

Vragen? Neem gerust contact met ons op.

Naam*
Uw gegevens
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

© JFSG