Onze school staat bekend om haar goede leerlingbegeleiding. Dat kunt u onder andere zien aan de beoordeling van de Inspectie en onze tevredenheidsonderzoeken onder ouders en leerlingen. Wij scoren hoog op dit onderdeel. Oog hebben voor elkaar vinden wij belangrijk. Daarom bieden wij ondersteuning aan leerlingen die dat nodig hebben in hun persoonlijke ontwikkeling en bij het leren. Ons zorgaanbod kunnen we onderverdelen in algemene leerlingenbegeleiding, speciale leerlingondersteuning en onderwijs met ondersteuningsarrangementen.
De algemene leerlingbegeleiding heeft de goede, algemene ontwikkeling en het welbevinden van elke leerling als doel. Onze speciale leerlingondersteuning is gericht op leerlingen met bepaalde leer-, gedrags- of sociaal-emotionele problemen.
Algemene leerlingbegeleiding
Mentor of coach
De mentor of coach is uw eerste aanspreekpunt. Dat is hij ook voor uw (pleeg)kind. Hij verzorgt mentorlessen en coacht de leerling waar dat nodig is. Ook volgt hij hun vorderingen bij de verschillende vakken. Op voorlichtingsavonden, contactavonden en bij bijzonderheden heeft hij contact met u. Onze mentoren en coaches hebben op deze manier een totaalbeeld van uw (pleeg)kind. Als er bijzonderheden zijn, kan hij speciale aandacht voor bepaalde leerlingen vragen binnen het team.
Vakdocent
Onze vakdocenten houden het gedrag, de werkhouding en de resultaten van uw (pleeg)kind bij hun vak goed in de gaten. Zij zijn de vraagbaak voor leerlingen die iets niet begrijpen en zij geven individuele hulp als dat nodig is. Ook zij bespreken hun beeld van uw (pleeg)kind in het team. Daarnaast geeft hij advies aan uw (pleeg)kind die zijn vak willen kiezen in de bovenbouw.
Keuzebegeleiding
We spannen ons in om uw (pleeg)kind te begeleiden naar een opleiding of beroep waarin hij zijn talenten het meest kan ontplooien. In de onderbouw helpt een loopbaanbegeleider bij het kiezen van een sector in het vmbo of een profiel in de Tweede Fase. In de bovenbouw zijn decanen aanwezig met veel kennis van het beroepsleven. Zij begeleiden uw (pleeg)kind bij de keuze van een vervolgopleiding. Ook de mentor of coach denkt mee als dat nodig is.
Huiswerkbegeleiding
Op onze vesting in Apeldoorn biedt het -geheel zelfstandige- huiswerkinstituut Studiekring huiswerkbegeleiding aan. Studiekring is bedoeld voor leerlingen van onze school en van andere nabijgelegen reformatorische scholen. Wilt u meer weten? Klik hier voor meer informatie.
Meer informatie
Onze zorgcoördinator, mevrouw J.J. van Willigen (wgn@jfsg.nl), geeft u graag meer informatie over onze algemene leerlingbegeleiding.
Speciale leerlingbegeleiding
Voor leerlingen met leer-, gedrags- en sociaal-emotionele problemen heeft onze school een ruim aanbod van speciale leerlingbegeleiding en onderwijs met extra ondersteuning. Daarbij kunt u denken aan de volgende mogelijkheden:
Zorgadviesteam (ZAT)
Het ZAT geeft advies en begeleiding aan uw (pleeg)kind als hij meer ondersteuning nodig heeft dan de mentor/coach en het team kunnen bieden. Naast docenten van onze school bestaat het ZAT uit een medewerker van een leerplichtambtenaar, een maatschappelijk werker, een orthopedagoog en een jeugdarts die tevens contactpersoon is vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin. Het ZAT kan bij het adviseren de hulp van externe instellingen inschakelen.
Leerlingbegeleider
In elk team is een leerlingbegeleider aanwezig, hij is dan ook de vraagbaak voor leerlingondersteuning. Samen met de teamleider en de mentor of coach is de leerlingebegeleider aan zet als uw pleeg(kind) extra ondersteuning nodig heeft. De leerlingbegeleider is lid van het ZAT en kan daar dus een leerling inbrengen ter bespreking.
Vertrouwenspersoon
Onze vertrouwenspersonen zijn beschikbaar als er ingrijpende sociaal-emotionele of gezinsproblemen zijn of als er sprake is van agressie en geweld of intimidatie. Hij zal dan met uw (pleeg)kind in gesprek gaan. Als het nodig is, adviseert de vertrouwenspersoon om externe hulpverlening te betrekken bij de ondersteuningsvraag van uw (pleeg)kind. Elke vertrouwenspersoon is ook leerlingbegeleider en maakt deel uit van het ZAT. U en uw (pleeg)kind kunnen bij zorgen altijd contact opnemen met onze vertrouwenspersonen.
Trainingen
Ook organiseren wij sociale vaardigheidstrainingen, faalangstreductietrainingen en examenvreesreductietrainingen. Meer informatie vindt u hierover in onze brochure .
Remedial Teaching (rt)
Aan het begin van klas 1 testen we het niveau van rekenen, begrijpend lezen en spelling. Speciaal opgeleide docenten verlenen remedial teaching aan uw (pleeg)kind als hij grote achterstanden heeft bij de genoemde gebieden.
Dyslexieonderzoek en hulpmiddelen
Als uw (pleeg)kind vermoedelijk dyslexie heeft maar nog niet over een dyslexieverklaring beschikt, wil de school bijdragen in een dyslexieonderzoek. Als uw (pleeg)kind dyslexie heeft, krijgt hij extra tijd bij het maken van een toets. Ook kunnen we extra hulpmiddelen inzetten, zoals voorleessoftware en een laptop.
Externe professionals
Naast de eigen leerlingbegeleiders en orthopedagogen die speciaal zijn opgeleid voor de leerlingenzorg, werken we nauw samen met externe experts, zoals de leerplichtambtenaar, de jeugdarts, Driestar Educatief, het schoolmaatschappelijk werk en andere zorgaanbieders.
Wilt u meer weten? Stel uw vraag aan onze zorgcoördinator, mevrouw J.J. van Willigen (wgn@jfsg.nl).
Onderwijs met ondersteuningsarrangement
Onze school biedt praktijkonderwijs (pro) en leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) aan. Als uw (pleeg)kind praktijkonderwijs gaat volgen, heeft u een toelaatbaarheidsverklaring nodig. Voor het leerwegondersteunend onderwijs heeft u een beschikkingsarrangement nodig. Deze worden door de school aangevraagd.
Als het mogelijk is, proberen we bij bepaalde diagnoses uw (pleeg)kind met extra ondersteuning in de vorm van een arrangement toch het gewone onderwijs te laten volgen. Zo’n arrangement bieden we in een aantal situaties binnen onze school. U kunt daarbij denken aan cluster 3 en 4. Voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben voor leren leren en het aanleren van leerstrategieën kan een sluisklastraject worden aangevraagd. De sluisklas wordt door een ambulante begeleiding samen met orthopedagoog verzorgd.
Bij cluster 1- en 2-problematiek kan het zijn dat een expertisecentrum de begeleiding van uw (pleeg)kind verzorgd. Voor cluster 4-leerlingen voor wie het gewone onderwijs niet haalbaar is, heeft onze school een eigen voortgezet speciaal onderwijs (vso) cluster 4-afdeling.
Rebound en ervaringsleren wordt ingezet als het gedrag van uw kind het eigen leerproces of dat van de ander in de weg staat. Het reboundtraject duurt 6 weken en is gericht op gedragsverandering door middel van het inzetten van ervaringsleren.
Voor meer informatie kunt contact opnemen met onze zorgcoördinator, mevrouw J.J. van Willigen (wgn@jfsg.nl)
Schoolondersteuningsprofiel
In het herziene school ondersteuningsprofiel geven we een overzicht van het bestaande aanbod van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap (JFSG) in 2023. Deze kunt u hier vinden.
Voor meer informatie kunt contact opnemen met onze zorgcoördinator, mevrouw J.J. van Willigen (wgn@jfsg.nl)